Yrityskysely: Mitkä ilmiöt uudistavat kiinteistö- ja rakentamisalaa?

Rakennustietosäätiössä vuoden 2023 lopussa käynnistynyt Ilmiöverkosto-toimintamalli kokoaa kiinteistö- ja rakentamisalalla vaikuttavia ja nousevia ilmiöitä sekä niihin liittyviä kehitystarpeita.

Rakennustietosäätiön toimesta on kartoitettu ja kerätty tutkimuksellista tietoa muutosilmiöistä käytännön työssä hyödynnettäväksi. Yhteisesti tuotettu rakennetun ympäristön muutoksen tilannekuva perustuu alan tutkimuskirjallisuuden, asiantuntijapaneelin näkemyksiin sekä sekä aiheeseen syvällisesti perehtyneiden kymmenien tutkijoiden tuottamiin tietokoosteisiin. Tämä poikkeuksellisen kattava tilannekuva kuvataan systeemisenä ilmiöiden verkostona.

Julkaisemme 14.5. Ilmiöfestareilla kiinteistö- ja rakentamisalan muutoksen tilannekuvan sekä esittelemme alan muutossuuntia ja -ilmiöitä. Nämä kaikki muutossuunnat ja ilmiöt on koottu yksiin kansiin Ilmiöverkosto: Kiinteistö- ja rakentamisalan kehityksen suunnat 2025 -julkaisuun.

Tutustu ilmiöihin ja vastaa kyselyyn

Yksi Ilmiöverkoston keskeinen tavoite on saada aikaan välittömiä positiivisia vaikutuksia pk-yritysten toimintaan. Ilmiöverkosto koostaa tietoa yhteen, lisää tiedonvaihtoa ja verkostoitumista yritysten välillä sekä yritysten ja tutkimuslaitosten välillä.

Tarjoamme nyt yritysten edustajille mahdollisuuden tutustua ilmiöihin ja vaikuttaa syksyn työpajojen sisältöön. Kyselyssä esittelemme otsikkotasolla ja lyhyellä kuvauksella kaikki 28 ilmiötä. Ilmiöt ovat todellisuudessa paljon laajempi kokonaisuus. Ilmiöitä läpileikkaavat laajemmat alan kehitysteemat, (kuten esimerkiksi digitaalisuuden ja tekoälyn tarjoamat uudet mahdollisuudet, tuottavuuden parantamisen tarve sekä monialaisen yhteistyön kasvava merkitys). Kaikki ilmiöt kytkeytyvät tulevaisuuden kokonaisvaltaisesti kestävään rakennettuun ympäristöön, joka vastaa sekä käyttäjien että yhteiskunnan tarpeisiin koko elinkaarensa ajan.

Yrityskyselyn tavoitteena on selvittää alan yritysten näkemyksiä, onko ilmiö vaikuttanut jo tai tuleeko vaikuttamaan kiinteistö- ja rakentamisalan liiketoimintaan ja miten?

Kysely on suunnattu kiinteistö- ja rakentamisalan yrittäjille sekä yritysten asiantuntijoille, liiketoiminnankehittäjille, osaajille tai sparraajille, T&K-tiimien jäsenille, tutkijoille sekä innovaattoreille. Jos et tunnistanut itseäsi näiden joukosta, mutta olet kiinnostunut ja seurannut alan murrosta, niin myös sinun näkemyksesi on tärkeä.

Yrityskysely on toteutettu Webropol-ohjelmalla. Kyselyn lopussa kerromme syksyn tulevista työpajoista ja tässä yhteydessä voit jättää yhteystietosi, mikäli olet kiinnostunut työpajoista.



Syksyn työpajat yrityksille

Toukokuussa julkaistavan Ilmiöverkosto: Kiinteistö- ja rakentamisalan kehityksen suunnat 2025 -julkaisun ilmiöt kuvaavat tilannetta tietyllä hetkellä.

Tilannekuvaa rikastetaan yhä alan käytännön toimijoiden ja yrityssektorin näkemyksillä. Koostettua tietoa tarkastelemalla löydetään yrityssektorille merkityksellisiä ilmiöitä, joihin liittyvää ymmärrystä syvennetään yhteisellä työskentelyllä. 

Syksyllä pk-yrityksille tarjotaan maksuttomia hands-on työpajoja, joissa sukelletaan alan toimintaympäristön muutokseen käytännönläheisesti ja suoraan osallistuvan yrityksen kehittämisen näkökulmasta. Osallistujille tarjotaan työstettäväksi yhdellä kuulemisella kiinteistö- ja rakentamisen alan murroksen systeeminen tilannekuva, joka perustuu satojen alan toimijoiden ja kymmenien tutkijoiden yhdessä kiteyttämiin oivalluksiin.

Työpajat tarjoavat konkreettisen mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan yrityksen liiketoimintaa alan muutoksen keskellä. Osallistujat tekevät työpajassa käytännön harjoituksen, joka auttaa hahmottamaan, mihin suuntaan ala on menossa – ja miten oma yritys voi asemoitua muutoksessa, tarttua mahdollisuuksiin ja välttää riskit tai jälkeen jäämisen. Harjoitus tukee esimerkiksi strategian luomista tai päivittämistä sekä toiminnan kehittämistä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Työpajat ovat tarkoitettu kiinteistö- ja rakentamisalan pk-yritysten johdolle ja kehittäjille, jotka haluavat laajentaa näköalaansa muutoksen suuntiin ja ennakoida, miten kiinteistö- ja rakentamisalan murros vaikuttaa omaan liiketoimintaan tulevaisuudessa. Parhaan annin työpajasta saa, kun osallistujia yrityskohtaisesti on kaksi (tai enemmän). Työpajassa alustusten jälkeen osallistujat työskentelevät yhdessä kollegansa kanssa ja tunnistavat, mitkä toimintaympäristön muutokset ovat juuri nyt yritykselle tärkeimmät huomioida – ja millaisia valintoja sekä toimenpiteitä tulevaisuus vaatii.


Oliko sisältö hyvä?

Timanttia 0
Mahtava 0
Neutraali 0
Pettymys 0


Luotettavalla tiedolla mahdollistamme kestävästi rakennetun ympäristön