ArkMuoto 2024 -päätapahtuma: Hyvässä tilassa

21.05.2024 13–19 | Kulttuurikeskus Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki & Online Tapahtuma

Lakon vuoksi helmikuulta siirtynyt ArkMuoto 2024 -päätapahtuma järjestetään toukokuussa Helsingin Vuosaaressa yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa. Tapahtumaa voi myös seurata verkossa.

Rakennettu ja muotoiltu ympäristömme vaikuttaa suuresti hyvinvointiimme. Kauniit, toimivat ja kestävät tilat ja esineet helpottavat arkeamme ja tuovat iloa elämäämme. Voimme paremmin hyvin suunnitelluissa, laadukkaissa tiloissa. Arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää globaalien kriisien ja suurten yhteiskunnallisten muutosten paineessa.

Koko iltapäivän mittaisen tapahtuman esityksissä ja puheenvuoroissa pohditaan erilaisista näkökulmista sitä, millaisia ovat hyvinvointia luovat tilat – sisätiloista rakennuksiin ja kaupunkeihin ja aina maapallon mittakaavaan saakka. Tänä vuonna painopisteenä on paikallisuus, ja ääneen pääsevät myös lapset, nuoret ja muut kaupunkilaiset.

Tervetuloa mukaan!


Ohjelma

13.00
Tervetuloa Vuosaareen!
Vuosaaren kaavoituksesta vastaava arkkitehti Petri Leppälä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta ja Kulttuurikeskus Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola toivottavat meidät tervetulleiksi Vuotaloon ja kertovat alueen kehityksestä ja tulevaisuudesta.

13.30
Arkkitehtuuri ja muotoilu osana lasten ja nuorten arkea
Kuulemme lasten ja nuorten tervehdykset Hintan koulusta Oulusta ja Arkkitehtuurikoulu Tiilestä Tampereelta, minkä jälkeen Vuosaaren lukion kuvataiteen opettajat Alisa Majuri ja Jussi Anttonen ja opiskelijat Sara Sahlberg ja Ronja Sahri kertovat, miten arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä kouluarjessa. Keskustelun juontaa Hanna Kapanen yhdistyneestä Arkkitehtuurimuseosta ja Designmuseosta.

14.15
Ajatuksia joustavista oppimisympäristöistä
Palkittuja oppimisympäristöjä suunnitelleet arkkitehdit Riina Palva Verstas Arkkitehdeilta ja Juha Salmenperä AFKS Arkkitehdeilta keskustelevat Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yksikönjohtajan Vera Schulmanin ja Aalto-yliopiston Media Labin oppimisympäristöjen tutkimusryhmää johtaneen professori Teemu Leinosen kanssa joustavien oppimisympäristöjen uhista ja mahdollisuuksista. Keskustelun juontaa Archinfon viestintäpäällikkö Miina Jutila.

15.00
Kahvitauko

15.30
Onnellisuuden infrastruktuuri
JKMM Arkkitehtien mielestä onnellisuus syntyy, kun kulttuuri, tieto ja hyvinvointi kohtaavat. Toimiston töissä yhdistyvät arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, kalustemuotoilu, grafiikka ja taide. Arkkitehti Samuli Miettinen kertoo menestystä niittäneen toimiston tuoreista töistä, joiden suunnittelun keskiössä on kokonaisvaltainen hyvinvointi.

16.30
ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -keskustelu
Kolme suunnittelualojen asiantuntijaa pohtivat rakennettuun ympäristöön liittyviä haasteita, joita heille heittää kolme rakennettua ympäristöä eri näkökulmista katsovaa yhteisöä: Vuosaaren nuorisotyöyksikkö ja Vuosaaren nuoret, Arkkitehtuurikapina-Facebook-ryhmä ja RELEX-säätiö. Asiantuntijat ovat arkkitehti Tommy Lindgren Aalto-yliopistosta, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi Loci Maisema-arkkitehdeilta ja palvelumuotoilija ja sistusarkkitehti Tiina Hirvanen 2Loops-muotoilutoimistosta. Keskustelun juontaa toimittaja Aino-Mari Tuuri.

17.45
Palkintoja!
Päivä päättyy juhlavasti Suomen maisema-arkkitehtiliiton jakamien Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkinnonsaajien julkistukseen ja Sisustusarkkitehdit SIO:n Vuoden kalustesuunnittelijan 2024 palkitsemiseen.

Seminaari ja verkkolähetys päättyvät noin kello 18.15, minkä jälkeen paikan päällä voi jatkaa keskustelua, jakaa päivän tunnelmia ja kohdata uusia ystäviä elävän musiikin ja kuplien siivittämänä. Musiikista vastaavat Tero Siitonen, kontrabasso, ja Timo Seppänen, kitara.

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.


Ilmoittautuminen

Tapahtuma on kaikille avoin ja osallistuminen on ilmaista.


ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa. Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, AD-museo, ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Luotettavalla tiedolla mahdollistamme kestävästi rakennetun ympäristön