Muutosvoimat & -ilmiöt rakennetussa ympäristössä

11.04.2024 | Esitykset ja tallenne Tapahtuma

Rakennustietosäätiön ensimmäiseen Ilmiöareena, jossa valotimme rakennetun ympäristön muutosvoimia ja -ilmiöitä, järjestettiin torstaina 11. huhtikuuta klo 13-16. Tapahtuman tallenne ja esitykset ovat nyt katsottavissa.

Tarjosimme kattavan katsauksen alaa mullistaviin muutoksiin perustuen laajaan kirjallisuuskatsaukseen sekä asiantuntijoiden näkemyksiin. Lisäksi sukelsimme kiinnostaviin muutosilmiöihin asiantuntijatietoiskujen kautta. Paikan päällä olijat pääsivät itse osallistumaan tilannekuvan luomiseen ’cocktailpöytäsessiossa’.

Tapahtuma oli osa Ilmiöverkosto-toimintamallia, joka luo vaikuttavuutta alan tutkimukseen ja vauhtia liiketoiminnan kehittämiseen yhteisesti tuotetulla rakennetun ympäristön tilannekuvalla.

Tule osaksi tätä innostavaa verkostoa, joka ei ainoastaan avaa näkökulmia rakennetun ympäristön muutokseen, vaan tarjoaa myös upean mahdollisuuden verkostoitua poikkitieteellisesti! 

Tilaa sivun alaosasta uutiskirjeemme, niin saat kuukausittain tiedon ilmiöverkoston muutosilmiöistä ja tulevista tapahtumista!

Tapahtuman esitykset löytyvät PDF:nä alla olevasta ohjelmasta.

Ohjelma

klo 13.00 Tervetuloa! Marianna Kotilainen, Ilmiöverkoston verkostovastaava, Rakennustietosäätiö RTS

klo 13.10 Rakennetun ympäristön muutosajureista ilmiöihin, Sini Saarimaa, tutkimusjohtaja, Rakennustietosäätiö RTS. Esitys (PDF)

klo 13.30 Näkökulmia merkityksellisistä ilmiöistä #1

  • Rakennetut ympäristöt terveyden tukena ja pandemiaa estämässä, Emilia Rönkkö, Oulun yliopisto. Esitys (PDF)
  • Kommenttipuheenvuoro: Inna Ampuja, Ramboll

klo 13.50 Näkökulmia merkityksellisistä ilmiöistä #2

  • Ekologisen kestävyyden osaoptimoinneista kohti kokonaisvaltaisuutta: aurinkoenergia osana energiatehokkuutta, hiilijalanjälkeä ja hiilikädenjälkeä, Taru Lehtinen, Arkkitehdit LSV ja Tampereen yliopisto. Esitys (PDF)
  • Kommenttipuheenvuoro: Tuomas Ojanperä, nolla_E

klo 14.10 Tauko ja kahvitarjoilu

klo 14.30 Näkökulmia merkityksellisistä ilmiöistä #3

  • Vastatoimet rakennusten kasvavaan säärasitukseen: kehittyvät materiaalit, rakenteet sekä kunnossapitotavat, Toni Pakkala, Tampereen yliopisto. Esitys (PDF)
  • Kommenttipuheenvuoro: Kari Tuukkanen, Climatrix

klo 14.50 Paneelikeskustelu, jossa keskustelevat Mia Toivanen, KIRA-kasvuohjelma, Inna Ampuja, Ramboll, Tuomas Ojanperä, nolla_E ja Kari Tuukkanen, Climatrix. Paneelin juontaa Markku Hedman, yliasiamies, Rakennustietosäätiö RTS

klo 15.10 Yhteenveto ja kiitokset

klo 15.15 Tapahtuman ohjelmallinen osuus ja striimaus päättyy

klo 15.20 Ilmiöverkosto-cocktails: verkostoitumista ja keskustelua

klo 16.00 Tilaisuus päättyy.

Tapahtuman tallenne on jaettu 3 eri osaan, jossa ensimmäisessä osassa Marianna Kotilainen kertoo Ilmiöverkostosta ja Sini Saarimaa jatkaa rakennetun ympäristön muutosajureista ilmiöihin sekä mitä ja miten ilmiöverkostossa on muutosilmiöitä tutkittu.

RTS:n Marianna Kotilainen kertoo Ilmiöverkostosta ja Sini Saarimaa Ilmiöverkoston toiminnasta, asiantuntijapaneelista sekä havaituista muutosilmiöistä.

Toisessa osassa sukelletaan syvemmälle merkityksellisiin ilmiöihin tutkijoiden ja asiantuntijoiden puheenvuoroissa.

Asiantuntijoina Emilia Rönkkö, Oulun yliopisto ja Inna Ampuja, Ramboll  sekä Taru Lehtinen, Arkkitehdit LSV ja Tampereen yliopisto ja  Tuomas Ojanperä, nolla_E sekä Toni Pakkala, Tampereen yliopisto ja Kari Tuukkanen, Climatrix.

Kolmannessa osassa keskustellaan, miten muutoksista tuotetaan menestyksen avaimia?

Keskustelijoina Mia Toivanen, KIRA-kasvuohjelma, Inna Ampuja, Ramboll, Tuomas Ojanperä, nolla_E ja Kari Tuukkanen, Climatrix . Vetäjänä Tommi Arola, tutkimusjohtaja, Rakennustietosäätiö RTS.

New European Bauhaus -Festivaali 2024

Tapahtuma oli osa New European Bauhaus Festivaalia 2024, joka kokosi yhteen 9.–13. huhtikuuta eri alojen toimijoita keskustelemaan Euroopan kestävästä tulevaisuudesta. Festivaali järjestettiin samanaikaisesti Brysselissä ja satelliittitapahtumissa ympäri Eurooppaa sekä verkossa.


Lataa tapahtuman ohjelma (PDF)

Luotettavalla tiedolla mahdollistamme kestävästi rakennetun ympäristön